Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Диво в глибинці. Як децентралізація і гроші на місцях підняли рівень життя в низці українських сіл

09.06.2017
Завдяки децентралізації до третини українських сіл змогли відремонтувати дитсадки і школи, побудувати нові амбулаторії і навіть встановити вуличне освітлення.

Так, житомирське село Тетерівка, отримавши можливість з початку минулого року залишати більше грошей у своєму бюджеті, реалізувало 13 проектів - від ремонту дитячого садка до відкриття Центру надання адміністративних послуг.

"Диво",— так характеризує децентралізацію в Тетерівці голова місцевої громади Валентина Ільницька. "Місцева влада нарешті отримала повноваження, про які раніше і не мріяла",— пояснює вона.

Фінансова незалежність і поява сильної місцевої влади

Три роки тому, у квітні 2014 року, Кабмін ухвалив концепцію про децентралізацію в адміністративному устрої України. Для початку уряд вирішив створити на базі сільрад громади з кількох сіл або селищ, а в подальшому провести децентралізацію на рівні районів та областей.

З тих пір в Україні з'явилося чотири сотні громад — приблизно третя частина від максимально можливих 1,2–1,5 тис.

Завдяки їм, сукупний бюджет усіх місцевих органів влади у країні зріс від 68,6 млрд грн (станом на кінець 2014 го) до 146,6 млрд грн у 2016 му.

Громади з допомогою держави реалізували понад 1,3 тис. проектів з розвитку інфраструктури. Ще й залучили кошти міжнародних донорів — у цілому на $500 млн.

Успіх ґрунтується на більшій, ніж у традиційних сільських і міських рад, фінансовій незалежності громад. Тепер у місцеві бюджети йде 60% — замість колишнього 0% — податку з фізосіб-підприємців плюс 5% акцизного збору та низка інших відрахувань. Також допомагає і держава — прямими субсидіями: їх сукупний розмір минулого року склав 1,5 млрд грн.

Крім того, громади очолюють, як правило, ініціативні люди з числа місцевих. Вони генерують багато ідей і швидко переходять від слів до справи, точно знаючи, чого не вистачає землякам.

Приклади успіху

Громади вже розгорнули бурхливу діяльність. За даними Міністерства інфраструктури, вони за останній час відкрили більше 40 центрів адмінпослуг і звели 36 нових шкіл.

У Тетерівці також капітально відремонтували дитсадок. Його директор Ірина Щербатюк каже, що до цього діти з Тетерівки та найближчих сіл виховувалися у старій будівлі, збудованій ще у 1926 році. "Стелю підпирали балками, щоб не впала",— згадує директор дитсадка. І теж говорить слово "диво", дивлячись на нинішню красу.

А голова заболотцевської громади у Львівській області Марія Дискант розповідає, що у більшості навколишніх сіл ніколи не було вуличного освітлення, а дороги стояли побитими життям і вантажівками.

Тепер же у дев'ять із десяти сіл, що входять у громаду, місцева влада провела енергозберігаюче вуличне освітлення. У трьох школах замінили дахи, готуються придбати шкільний автобус.

Бюджет громади за два роки зріс з 2 млн грн до 16 млн грн.

Іван Дудар, голова кочубеївської громади у Херсонській області, каже: вони відкрили центр медичної допомоги — дві амбулаторії. І це навіть не предмет його гордості, а фактор виживання: до найближчого райцентру і лікарні звідси — майже 50 км. І тому навіть швидка не завжди встигала допомогти. "Бували і летальні випадки,— каже Дудар.— Тепер, слава богу, ми можемо подбати про своїх односельців".

Наступний його проект — переведення на альтернативне паливо, а кажучи просто — тирсу, шкіл та амбулаторій. Обладнання для цього громада вже придбала.

Заплуталися в потоці грошей

За оцінкою Анатолія Ткачука, директора з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, близько 80% громад минулого року вели успішну діяльність. Однак інші заплуталися в потоці грошей і не знають, куди їх прилаштувати.

Про це ж говорить і віце-прем'єр Зубко. Особливо складно у нової місцевої влади йде процес освоєння державних дотацій. На початок 2016 го вони не використали 31 млрд грн, а у 2017 му обсяг фінансів, що лежать мертвим вантажем, зріс до 55 млрд грн.

"Раніше не було грошей — і це була проблема. Тепер гроші є, але потрібно навчити громади грамотно ними розпоряджатися",— говорить віце-прем'єр.

Політичні перспективи

Децентралізація розвернула обличчям до регіонів і політичний клас. Адже успіх громад тепер не залежить від лояльності центру — а значить, можна на локальному рівні справами доводити переваги тієї чи іншої партії.

За спостереженнями Абрам'юка з Асоціації об'єднаних територіальних громад, політики вже сьогодні почали придивлятися до місцевих виборів. "Через кілька років центр політичного життя зміститься в регіони, тому що саме там будуть зосереджені реальні важелі впливу на людей",— підсумовує він.

За матеріалами nv.ua