Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Економічна стратегія – запорука сталого розвитку територій

04.07.2018

Група представників ЦРМС, органів місцевого самоврядування та агенцій регіонального розвитку з областей України, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», побувала з навчальним візитом у Республіці Польща. До групи увійшов радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС Юрій Войціцький.

Він поділився враженнями від поїздки та прокоментував ключові висновки стосовно напрямку «Стратегічне планування у Поморському воєводстві РП». На думку Юрія Войціцького, успіх та розвиток територій залежить від вирішення базового завдання – забезпечення сталого економічного розвитку. Він розповів про особливості побудови стратегій у сусідній Польщі на прикладі окремого воєводства, зазначивши, що, в цілому, принципи є єдиними по всій країні:

- Регіональна і місцева влада в Польщі найбільше зусиль докладає для розвитку економіки і стимулювання бізнес-активності працездатного населення. В Поморському воєводстві розвиток бізнесу та підприємництва підтримують 21 інституція та організація – від регіонального Департаменту регіонального і просторового розвитку маршалковської адміністрації до комерційних бізнес-інкубаторів. Причому кошти ЄС витрачаються, за великим рахунком, на адаптацію працездатного населення до нових умов праці, запровадження інновацій та підтримку проектів R&D (науково-дослідницького характеру).

- Через високий рівень міграції органи місцевого самоврядування Триміста (Гдині, Гданська і Сопота) вкладають великі кошти (переважно з програм ЄС + 15% власного внеску) у проекти з заохочення місцевої молоді після навчання залишатись і вкладати свій потенціал у розвиток власного регіону. Це проекти з переформатування програм навчання в училищах і технікумах із врахуванням смарт-спеціалізацій регіону, підвищення бізнес-активності людей з інвалідністю і матерів, зокрема проект «БізнесМАМА».

- Помор’я максимально використовує переваги своєї території, особливо близькість до Балтійського моря. Інвестори з країн ЄС завдяки нормалізації польського законодавства із законодавством інших країн ЄС можуть розраховувати на подібні умови і безпеку ведення бізнесу, як у себе вдома.

- План реалізації Стратегії розвитку Помор’я складається з шести регіональних Стратегічних Програм – економічного розвитку, бізнес і громадської активності, розвитку транспортної спроможності, енергетики і середовища, культурної і туристичної привабливості, охорони здоров’я. В 100% соціальною є лише остання програма, решта – у тій чи іншій мірі відповідає засадам економічного і сталого розвитку території регіону.

- До процесу розробки стратегічних планувальних документів максимально залучається громадськість. До прикладу, під час розробки Стратегії розвитку міста Гдині місцева влада організувала 6 тематичних зустрічей із громадськістю у формі лекцій та навчань, 4 – з підприємцями, три громадські обговорення, у яких взяли участь 1200 осіб, провела дослідження думки мешканців, у яких взяли участь понад 700 учасників, і дитячий конкурс малюнків «Моя Гдиня-2030» з 200 учасниками. Участь мешканців у процесі розвитку міста підкреслюється на кожному кроці.

- В сільських територіях велике значення надається збереженню довкілля і запровадженню енергоощадливих технологій. Висока вартість вивезення несортованого сміття (вдвічі більша ніж сортованого) стимулює громадськість використовувати різні контейнери для пластику, паперу, скла, органіки. Варто зазначити, що з 1 липня 2017 р., коли у Польщі було запроваджено принцип «чотирьох фракцій», сортоване сміття перестало бути «сміттям», а вважається вторинною сировиною.

- Більшість комерційних підприємств в Поморському воєводстві встановило години роботи з 7:00 до 16:00, у той самий час, коли державні установи працюють з восьмої або дев’ятої до 17, або 18 години. Це приклад того, що успішні Стратегії будуються з думкою про людей, які повинні мати час, щоб отримати довідку, відвівати стоматкабінет, зібрати вишні на власному городі чи допомогти дітям із домашнім завданням.

За матеріалами decentralization.gov.ua