Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Гуртом легше: перша річниця Недригайлівської ОТГ

20.02.2018

Недригайлівська селищна рада у статусі ОТГ працює вже 1 рік. Громада об’єднала 23 населені пункти та близько 9 тисяч мешканців.

За короткий час на території Недригайлівської ОТГ відбулось чимало змін. Відремонтовано більшість доріг смт Недригайлів, встановлено 102 вуличні ліхтарі, до благоустрою території залучають оновлену техніку.

Громада використовує усі можливості, аби не просто зберегти й утримувати всі важливі об’єкти у кожному населеному пункті, а й удосконалити матеріальну базу, яка існує. Це оновлення дитячих майданчиків для ДНЗ та шкіл, ремонти будинків культури і доріг, які досі взагалі не ремонтувалися. Громада тісно співпрацює із місцевими підприємствами, сільгоспвиробниками. Вони допомагають вирішувати проблеми, вкладають кошти у благоустрій ОТГ.

Опорний навчальний заклад громади − Недригайлівська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – стала учасником всеукраїнського проекту Нової української школи. Наразі заклад знаходиться на стадії реконструкції за кошти ДФРР, яка передбачає утеплення фасаду, заміну вікон та даху. У 2017 році додатково було придбано два шкільних автобуси.

Також облаштовані ігрові майданчики для Недригайлівського ДНЗ, Маршалівської філії Недригайлівської СЗОШ та Іваницького ДНЗ за кошти бюджетів різних рівнів. Встановлені твердопаливні котли у сільському клубі села Зелене та в Іваницькому ДНЗ. Здійснено ремонт тепломережі у Іваницькій філії Недригайлівської СЗОШ.

Загалом освітня галузь ОТГ представлена восьма закладами освіти: опорна ЗОШ з 4-ма філіями, два навчально-виховні комплекси, будинок дитячої та юнацької творчості, дитячо-юнацька спортивна школа, міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Процес оптимізації громада розпочала зі зниження освітніх ступенів Маршалівської та Червонослобідської філій опорного закладу до першого, а Курманівської філії – до другого ступенів.

У сфері благоустрою громада також має результати. Окрім капітальних ремонтів доріг вулиці Вишнева в смт Недригайлів та вулиці Шевченка в с. Іваниця, проводився і ямковий ремонт вулиць. І хоча за рік існування ОТГ громада зробила небагато дорожнього полотна, але це все одно більше, ніж за 26 років, розповів голова Недригайлівської ОТГ Ігор Остапчук.

За його словами, роками ніхто не займався дорогами і тротуарами, сьогодні ж процес зрушив з мертвої точки. Недригайлівська ОТГ використовує усі можливості залучення коштів для проведення ремонтних робіт: окрім коштів місцевого бюджету намагається залучати районний та державні бюджети та за домовленістю кошти місцевих агровиробників і підприємців.

За кошти державного бюджету громада дала світло пяти вулицям сіл Маршали, Віхове, Хоружівка, Кулішівка та низці вулиць смт Недригайлів. Загалом встановлено близько 100 вуличних ліхтарів.

Для забезпечення населення житлово-комунальними послугами у сфері водопостачання, водовідведення, вивезення та збору сміття на території громади функціонує комунальне підприємство «Недригайлівводосервіс». Його автопарк у 2017 році, вперше за роки незалежності, був оновлений. Зокрема, придбано трактор МТЗ-82, за кошти субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ закуплена спецтехніка (вантажний автомобіль, трактор, причіп, косарка).

У Недригайлівській ОТГ, як і у багатьох інших, існує проблема кадрового голоду. За словами Ігоря Остапчука, громаді не вистачає фахівців, а саме архітектора, спеціалістів з просторового планування, фінансистів, працівників культури. За рік тричі був оголошений конкурс на посаду начальника відділу культури, і лише третя спроба завершилась успіхом. Громада планує вирішувати цю проблему, запропонувавши вигідніші умови спеціалістам, які працюють в райдержадміністрації.

Порозуміння з Недригайлівськими РДА та райрадою протягом року для громади була неабиякою проблемою, розповів Ігор Остапчук. У питаннях впровадження реформи децентралізації Недригайлівська ОТГ тісно співпрацювала з обласною владою, а на районному рівні громаду ігнорували. За весь зазначений період часу ОТГ неодноразово зверталась до районної влади та просила передати на баланс громади дитячу та районну бібліотеки, районний будинок культури. Станом на сьогодні порозуміння знайдено, зазначив голова, але втрачено купу часу, за який можна було б, вкладаючи певні кошти, покращити стан цих закладів культури.

Загалом після об’єднання з’явилось більше можливостей, зазначає Ігор Остапчук. Люди бачать роботу в сферах ЖКГ, благоустрою, освіти. Добігає кінця виготовлення містобудівної та планувальної документації населених пунктів Кулішівка, Хоружівка, Іваниця, Віхове, Вакулки та Луки, без якої неможливий подальший розвиток територій.

Недригайлівська ОТГ впровадила механізм співпраці із громадами через розроблення проекту «Центр безпеки громади» на своїй території спільно з Краснопільською ОТГ. Проект був затверджений на сесії ради ОТГ, рішенням сесії виділені земельні ділянки під будівництво цього центру. Громада однією з перших з ОТГ в області підписала угоду про міжмуніципальне співробітництво з Краснопільською ОТГ, яка передбачає спільне виготовлення проектно-кошторисної документації, необхідної для будівництва центрів безпеки громад на зазначених територіях.

Фінансування будівництва для Недригайлівської ОТГ здійснюватиметься за рахунок ДФРР та близько 1 млн грн громада виділить із місцевого бюджету.

Наразі таких центрів безпеки громад, які б складалися з п’яти компонентів (екстрена допомога, поліція, державна служба надзвичайних ситуацій, рятувальні загони і система відеонагляду та реагування на кризові ситуації) в Україні немає.

Джерело: decentralization.gov.ua

Фотогалерея