Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Міжнародна донорська спільнота звернулася до Верховної Ради щодо необхідності прийняття важливих для децентралізації законів

17.11.2017
Двосторонні донорські агенції та багатосторонні організації, що підтримують процес децентралізації та впровадження реформи місцевого самоврядування в Україні, прийняли спільну заяву та направили її голові та депутатам Верховної Ради України.

Зокрема в заяві йдеться, щодецентралізація є одним із ключових політичних кроків України, який може закласти фундамент для більш демократичної, процвітаючої країни з потужними муніципалітетами, здатними забезпечити своїх громадян якісними публічними послугами та сприяти місцевому економічному розвитку, водночас розширюючи можливості для громадської участі.

Спільнота донорів високо оцінює прогрес, досягнутий у багатьох напрямках реформи, у тому числі, - оптимізацію адміністративно-територіальної структури та збільшення фіскальної автономії органів місцевого самоврядування, що надає їм можливості для залучення таких необхідних інвестицій у місцеву інфраструктуру та для підвищення рівня надання адміністративних послуг.

Спільнота донорів у своїй заяві підкреслила плідну співпрацю з урядом України, зокрема, з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яка здійснюється в останні роки на користь реформи.

З утворенням Ради донорів з питань децентралізації та з розробкою Матриці результатів впровадження децентралізації в Україні (CRF), що включає технічну допомогу та урядові стратегії і плани дій, ця співпраця нещодавно перейшла на новий рівень партнерських відносин, йдеться у заяві.

Міжнародна спільнота надає значну технічну допомогу на впровадження реформи і має намір продовжувати це робити. Подальший успіх реформи децентралізації, її незворотність і сталість нової системи місцевого самоврядування значною мірою залежатиме від подальшого зміцнення законодавчої та нормативної бази, в якій мають бути враховані наступні моменти:

  1. Надзвичайно важливо забезпечити продовження процесу формування спроможних громад шляхом їх добровільного об'єднання і висловлюємо надію на те, що будуть створені сприятливі законодавчі умови для виникнення нових об'єднаних територіальних громад - відповідно до встановленої міжнародної практики та з урахуванням законних інтересів сіл, селищ та міст, які досі ще об’єднались у велику громаду.
  2. Вважливо знайти розумне рішення щодо створення ефективної структури управління на рівні районів. Також вимагає уточнення статус районів, територія яких переважно або повністю охоплена об'єднаними громадами.
  3. Впровадження реформи на місцевому рівні неможливе без ефективної, професійної та підзвітної служби місцевого самоврядування, що користується більшою автономією та залучає талановитих професіоналів. Отже реформа служби в органах місцевого самоврядування, яка повністю відповідає принципам Європейської хартії місцевого самоврядування, має вирішальне значення для підтримки програми реформ.
  4. Вважаючи, що громади, які користуються ширшими повноваженнями та більшими ресурсами, стануть наріжним каменем процвітаючої та демократичної України, ми сприятимемо розвитку компетентностей органів місцевого самоврядування у сфері управління земельними ресурсами та територіально-просторового планування. Якщо юрисдикція громад у вирішенні зазначених питань буде справді виходити за межі населених пунктів, це суттєво сприятиме місцевому економічному розвитку.
  5. Фінансова децентралізація є ключовим фактором у реформі децентралізації загалом, а отже буде підтримуватися чи посилюватися до меж, необхідних для гарантування максимальної практично доцільної субсидіарності. Забезпечення органів місцевого самоврядування адекватним фінансуванням для виконання покладених на них функцій є вирішальним для гарантування довготривалого успіху реформи. Стабільні і передбачувані джерела доходів для місцевих бюджетів, включаючи справедливі та прозорі державні трансфери та зростання власних доходів, є базовими для подальшого просування регіонального та локального розвитку.

В перспективі, на переконання донорської спільноти, реформу також потрібно поставити на міцну конституційну основу.

"Ми сьогодні вітаємо можливість обговорення шляхів вирішення неврегульованих правових і нормативних питань, що стосуються децентралізації, місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної реформи в Україні, з представниками українського парламенту (та іншими важливими зацікавленими сторонами). Ми звертаємось до різних політичних фракцій та взагалі до всіх народних депутатів України, з тим щоб забезпечити законодавче врегулювання питань, які в даний час перешкоджають подальшому поступу децентралізації та впровадженню реформи місцевого самоврядування в Україні, що є основою для безпеки України, її процвітання, демократичного розвитку та європейської інтеграції", - йдеться у зверненні.

За матеріалами decentralization.gov.ua