Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

В Антонінах стартувала унікальна Школа соціальної апітерапії

09.08.2017
4 серпня у Будинку творчості дітей та юнацтва смт Антоніни (колишній маєток Сангушків-Потоцьких) відбулося офіційне відкриття унікальної для України платформи альтернативної освіти – Школи соціальної апітерапії. Ініціатором проекту "Соціальна апітерапія" виступив Український кооперативний альянс за підтримки Фонду "Зміцнення громад" та Європейської соціальної академії. Основними партнерами УКА і ключовими фінансовими донорами проекту стали Міністерство закордонних справ Республіки Польща та Посольство Республіки Польща в Києві у рамках Програми польського співробітництва в галузі розвитку "польська допомога". Схвалення та особисту підтримку організатори отримали також від Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкла.

Головна мета проекту – дозволити вразливим сьогодні верствам населення повірити у власні сили та направити їхню енергію у русло прибуткового бізнесу. Цільовими учасниками Школи стали екс-воїни АТО, вимушені переселенці із Донецької та Луганської областей та молоді люди, котрі не в змозі влаштуватись на роботу через її відсутність. Загалом організатори набрали робочу групу із 32 учасників та понад 50 вільних слухачів.

Захід відвідали Йоанна Юревич, радник Посольства Республіки Польща в Україні;  Лідія Літвінчук, представник Посольства Республіки Польща в Україні; Валерій Лесков, заступник голови Хмельницької обласної ради, учасник АТО; Ніла Островська, депутат Хмельницької обласної ради, голова Красилівської районної державної адміністрації; Василь Пасічник, голова Красилівської районної ради; Наталія Кондратюк, голова Антонінської селищної ради. Зокрема, польська сторона розповіла, чому повірила у проект і дала йому життя, адже навчання справі, яка може об’єднати воїнів АТО та вимушених переселенців спільною прибутковою справою та зміцнити їх родини – одна із ключових міжнародних місій на території України. Місцева влада ж пообіцяла підтримувати проект на усіх стадіях реалізації та всіляко сприяти створенню комфортних умов для учасників.

Присутніми були й експерти, які отримали статус тренерів Школи: Зиновій Свереда, громадський діяч, Президент Українського кооперативного альянсу, професор Папського Григоріанського університету (Рим), разом з тим – ідейний натхненник проекту; Тетяна Василик, депутат Хмельницької обласної ради, директор Фонду "Зміцнення громад"; Олег Білявець, депутат Хмельницької обласної ради, власник ТМ "Мамин хліб"; Валентина Лановенко, президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник сімейного розсадника із вирощування яблуні й груші та Сергій Шмуля, бджоляр-практик, голова правління ГО "Місія захисту бджіл імені Петра Хмари".

– В результаті реалізації проекту демобілізовані учасники воєнного конфлікту та молодь опанують новий прибутковий вид діяльності, пройдуть курс соціальної реабілітації через спільну роботу на пасіці завдяки консультаціям соціального психолога, сімейного педагога та професіоналів-бджолярів. Члени сімей учасників проекту матимуть можливість допомагати чоловікам адаптуватися до умов мирного життя, а також спільно працювати і розвивати особисті навички. Дуже важливою є підтримка сімей бійців та постраждалих на шляху до покращення добробуту та опанування мистецтва ведення сімейних господарств, – наголосив Зиновій Свереда.

Після офіційної частини у робочої групи розпочалися перші заняття. Говорили на "старті" про медові перспективи та соціальну агро-апітерапію. Окремо зупинили увагу на створення та функціонуванні бджолярських кооперативів. Паралельно основному навчанню із дружинами та дітьми учасників Школи працювали арт-терапевти та практичні психологи.

– Досягти гармонії у родині, віднайти рівновагу між особистим життям та роботою можна лише тоді, коли усі члени сім’ї зацікавлені у цьому і отримують належну психологічну підтримку. На цьому базується наша програма навчань. Ідеї черпали у самої природи, цьому плані вулик – приклад ідеальної родини, де кожен знає свою роль та допомагає один одному. Сподіваємось, що в результаті ми побудуємо такі ж міцні та фінансово незалежні родини кожному із учасників, де кожен знає свою роль та допомагає один одному, – ділиться думками Тетяна Василик.

Термін реалізації проекту: серпень-вересень поточного року. Усі теоретичні заняття відбуватимуться в смт Антоніни на території визначної пам’ятки українсько-польської архітектури – маєтку князів Сангушків-Потоцьких, практикуми – на діючих пасіках, підприємствах та інших бізнесових структурах. Зустріч делегації поляків із випускниками Школи планується уже в вересні цього року. На ній сторони поділяться враженнями та обговорять можливості співпраці у напрямку експорту медової продукції до Польщі й решти країн ЄС. До того часу бенефіціари проекту опанують мистецтво ведення бджільництва та садівництва, а також отримають знання з основ підприємництва, фінансів, проектного менеджменту та планування бюджету, щоб розпочати власну справу.

До речі, Хмельницька область для реалізації проекту – пілотна. Організатори запевняють, що, отримавши підтримку небайдужих меценатів, продовжать таку необхідну наразі ініціативу й в інших областях. Адже тільки завдяки солідарності та співпраці можна допомогти один одному подолати негаразди й закласти фундамент добробуту для кожного.

За матеріалами mitsna-gromada.org.ua