Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

З чого розпочати і як забезпечити ефективну роботу ОТГ?

13.11.2017
10 листопада у  Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки програми "U-LEAD з Європою", відбувся семінар "Ефективне функціонування ОТГ: основні засади та практичні поради".

Його учасниками стали представники 14 громад Чернігівської області, у яких голосування відбулося 29 жовтня 2017 року, а також тих чотирьох громад, які будуть проводити вибори 24 грудня. Основними спікерами навчання виступили Ірина Кудрик, директорка Чернігівського ЦРМС, та Людмила Чабак, експертка з питань децентралізації.

"Як організувати та провести першу сесію в об’єднаній територіальній громаді? Як забезпечити ефективну діяльність виконавчого комітету, ради та постійних депутатських комісій? Яким має бути штатний розпис громади? І як грамотно провести реорганізацію місцевих рад?" – на ці та багато інших питань почули відповіді учасники семінару.

Також представники новостворених громад Чернігівщини мали можливість поспілкуватися з керівником Корюківської громади Ратаном Ахмедовим та секретарем Менської ОТГ Юрієм Стальниченком. Вони вже майже рік працюють у нових умовах, а тому мають цікаві напрацювання та досвід.

Очікування учасників семінару були різні: одним потрібні чіткі інструкції з реорганізації місцевих рад, іншим – роз’яснення з кадрових питань та методичних рекомендацій з організації першої сесії, а дехто приїхав поспілкуватися з однодумцями та надихнутися ідеями та історіями успіху. І змістовна сторона семінару підтвердила більшість очікувань.

Керуючий справами Варвинської сільської ради ЄвгенійШкуліпа розповів: "В процесі становлення об’єднаних територіальних громад виникає дуже багато питань стосовно створення громад. У нас вибори будуть проходити 24 грудня, і ми не знаємо, яким буде для нас наступний рік. Цікавить питання формування бюджету. Сподіваємося отримати відповіді на цьому семінарі. Тим більше, що тут присутні представники інших громад, які вже пройшли ці процедури".

"Я приїхала сюди за знаннями та практичними порадами. В нашій громаді відбулися вибори, ми готуємося до першої сесії. І тому дуже сподіваємося на практичну та методичну підтримку", - зазначила Світлана Пастушенко, секретар Сосницької селищної ради.

"Мої очікування від семінару завжди виправдовуються, коли ми сюди приїздимо. Багато почули нової і корисної інформації. У нас починається новий етап у житті нашої громади, а тому багато всього незрозумілого. Наприклад, мене цікавили кадрові питання. У нас невелика громада, і чи обов’язково вводити ті чи інші посади, якщо ці працівники не будуть забезпечені відповідним навантаженням. Адже тепер ми рахуємо власні гроші, потрібно відповідально ставитися до фінансів громади. Під час семінару ми отримали практичні поради, і я впевнена: якщо у нас виникатимуть якісь труднощі, то експерти Чернігівського ЦРМС допоможуть", - розповіла Марина Вірко, очільниця Плисківської громади.

Як наголосили організатори семінару, сьогоднідуже важливо підтримати громади на шляху їх становлення, дати їм максимум інформації для забезпечення діяльності в новому статусі.ф

За матеріалами Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування